Силов Тунинг

При силовия тунинг всичко се свежда до баланс. Грешките при повишаване на мощността на автомобила могат да бъдат много скъпи и отстраняването им често отнема много време. Затова е нужно много правилно планиране, подбор на правилните части, ясна представа за целите на проекта (желана мощност), съобразена с автомобила и естествено правилно изпълнение. Вече над 10 години правим силов тунинг и смеем да твърдим, че сме изпитали всичките му негативи. Днес можем спокойно да ви гарантираме, че вашата кола ще излезе от нашия гараж дори по-надежна от заводската си версия.  Наши проекти се движат по пътищата безпроблемно вече хиляди километри с над два пъти повече мощност под капака.

Важно е да се направи разлика при тунинговането на автомобили с атмосферно и принудително пълнене. При първите допълнителна мощност се постига много по-трудно, изисква се много повече опит и майсторстрво при изпълнение и е задължително отваряне и работа по двигателя. При автомобилите с принудително пълнене (турбо/компресор) за по-скромно повишаване на мощността много често не е необходимо да се отваря самия двигател. В следващите редове ще се опитаме да категоризираме стъпките, които можете да поемете, за да повишите мощността и динамиката на автомобила ви. Ще покрием само автомобили с принудително пълнене, тъй като от опит знаем, че освен ако не става дума за професионално съзтезателен автомобил, много малко хора биха инвестирали в тунинговането на агрегати с атмосферно пълнене.

Важно е да се отбележе, че много автомобили дори и да нямат заводско турбо или компресор, могат да бъдат оборудвани с такова! Ние предлагаме консултация и изпълнение на всички по-долу описани стъпки. Моля свържете се с нас, ако искате да разберете какво може да постигне вашият автомобил.

Ниво 1 - софтуерни настройки и отпушване на изпускателната система (до + 50 к.с.)

Така нареченият "чип тунинг" е най-елементарната и евтина стъпка, която можете да направите, за да повишите мощността на автомобила си. Почти всички турбо автомобили имат достатъчно заводски запас и чрез подходяща компютърна настройка могат да постигнат от 20 до 50 к.с в повече от заводските си данни. При този тип тунинг не е необходимо да се отваря двигателя на автомобила, но е желателно да се отпуши изпускателната система като се премахнат или заменят катализаторите със спортни такива. Важно е да се внимава за CO2 емисиите, които автомобилът ви ще прозвежда след този тунинг, за да нямате проблеми при годишния технически преглед. За постигане на по-добри резултати е възможно и изграждането на нови турбо пътища и поставянето на по-голям интеркулер.

Ниво 2 - подмяна на турбо, интеркулер, въздуховодни пътища и изпускателна система, увеличаване дебита на гориво + софтуерни настройки (до + 200 к.с.)

При това ниво е необходимо закупуването на нови части и материали. Нужно е правилно да се прецени големината на новото турбо според обема на двигателя ви с оглед на динамиката, която ще се постигне след тунинга. Турбо с неправилен размер не само може да не даде желаните резултати, но може и да увреди автомобила ви. Според вида на новото турбо може да се наложи закупуването или направата на нов изпускателен колектор, който да може да провежда достатъчно бързо изгорелите газове. За да се увеличи дебитът на хладен въздух, който ще постъпва в двигателя е необходимо да се увеличи сечението на тръбите по които той се движи, както и обемът и сечението на входа и изхода на интеркулера. За целта се изграждат напълно нови турбо пътища. За да се увеличи дебитът на гориво спрямо увеличения дебит на въздух е необходимо закупуването на нова горивна помпа и по-големи горивни дюзи. Също така с повишаване на мощността настъпва и нуждата от ъпгрейд на съединителя на автомобила. При доста автомобили със заводско принудително пълнене, не е необходимо при този тип тунинг да се правят подобрения по самия мотор. Въпреки това е препоръчително да се сменят поне биелните лагери, тъй като те се оказват най-слабото звено при едно по-сериозно увеличение на мощността.

Всички тези подобрени части трябва да бъдат избрани внимателно! Те трябва да работят добре заедно и да осигурят максимална динамика и мощност на двигателя.

След като се набавят всички необходими части и материали идва времето в което те трябва да се поставят и да се изградят новите въздуховодни пътища и изпускателна система. Всичко това звучи просто на пръв поглед, но далеч не е така!  Много често пренебрегването на важни детайли или липсата на познание провалят тунинг проекти и много хора се отказват от модификации по автомобилите си. Това е жалко, защото е напълно възможно да карате автомобила си всеки ден, разходът ви на гориво да е приблизително близък до заводския, но при значително повишена мощност, и дори да се налага да влизате в сервиз много по-рядко. Ние се радваме на такива примери и ще се радваме и вие да станете един от тях.

Ниво 3 - всичко, но по-голямо :) ( 500+ к.с.)

При това ниво на тунинг е абсолютно задължителна подмяната на основни части на двигателя с подсилени такива, както и да се направи пълно облсужване и ревизия. Като цяло стъпките освен работата по мотора са сходни с тези от ниво 2, но размерът на всичко трябва да се увеличи: по-голямо турбо и съответно повече дебит на въздуха, повече гориво , по-широка изпускателна система. Логично този тип тунинг не е подходящ за двигатели с кубатура по-малка от 2000cc.  Гореописаното е само резюме на нужните промени при този сериозен тип тунинг проекти. Свържете се с нас за повече информация относно спецификата на проекта.

 

Снимки от проекти ниво 2 (Fiat Uno 1.4 Turbo, Subaru WRX 2.0 Turbo, Audi S3 1.8 Turbo Quattro)